Pentru ce asigurare de sanatate “voluntara” (privata) ?

Cu toata agitatia aceasta din jurul subiectului “legea sanatatii ” si SMURD, am dat like, am aderat la cauza dar am luat proiectul de lege si l-am citit sa vad exact ce scrie negru pe alb. Si, m-am cam enervat.

De ce? Simplu. Fiindca americanii au sarbatorit cu tam-tam noua reforma sanitara  care a schimbat pe ici, pe colo, in punctele esentiale, prevederile cu privire la companiile de asigurari private de sanatate si drepturile acestora fata de asigurati, in folosul cetateanului de rand, furat si lasat sa crape pe holurile spitalelor de cateva zeci de ani in tara fagaduintei.

Iata ce am gasit foarte clar scris pe www.ziare.com despre reforma sanatatii din USA, facuta de Obama.

“Sistemul asigurarilor medicale face obiectul dezbaterilor de un secol in Statele Unite, generatii intregi de politicieni americani, de la Theodore Roosevelt la Bill Clinton incercand fara succes sa rezolve acest dosar, caruia mult timp i s-au impotrivit medicii si companiile de asigurari.

Reforma din sistemul de asigurari medicale realizata de Obama este una istorica. Reforma va permite garantarea unei asigurari medicale pentru 32 de milioane de americani care in prezent nu beneficiaza de acest drept. Obiectivul este ca 95% dintre americanii cu varsta de pana in 65 de ani sa aiba o asigurare in caz de boala. Cei mai in varsta sunt deja protejati prin sistemul de asigurare publica, Medicare.

Reforma va obliga, de asemenea, persoanele particulare sa-si faca o asigurare privata, in caz contrar riscand sa plateasca o penalitate anuala. Noul sistem ofera deduceri de impozite pentru micile intreprinderi pentru ca acestea sa finanteze asigurarea de sanatate a salariatilor lor, si acorda ajutor caminelor mai modeste”. (www.ziare.com)

De asemenea, foarte important:  “Companiile de asigurari nu vor mai putea refuza sa acopere o persoana bolnava”.

Acest lucru este o victorie pentru cetateanul de rand american, in conditiile in care foarte multe companii de asigurari le refuzau oamenilor accesul la asigurare pentru ca erau bolnavi sau prezentau un risc de imbolnavire mare. Foarte multe persoane cu asigurare au fost refuzate de companiile de asigurari din USA, cand au solicitat tratamente sau interventii chirurgicale costisitoare din “diverse” motive, ascunse in “chichitele inserate prin contractele de asigurare”. Ca sa nu mai vorbim de persoanele pe care medicii refuzau sa le trateze din cauza lipsei asigurarii medicale…!

Legea privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania, tocmai retrasa de premier sub presiunea oamenilor, specifica la art.243, alin 3, ca “prin contract, asigurătorul care practică asigurări voluntare de sănătate ( adica private) de tip suplimentar poate restricţiona pentru acest tip de asigurare accesul asiguratului, parţial sau în totalitate, la anumiţi furnizori de servicii şi poate condiţiona utilizarea unor servicii în caz de îmbolnăvire de efectuarea prealabilă a unor controale periodice profilactice sau de utilizarea unor anumiţi furnizori agreaţi.

In timp ce in USA, companiile nu mai au voie sa refuze acoperirea pentru o persoana bolnava, la noi companiile private de asigurari vor avea dreptul „sa solicite la iniţierea contractului de asigurare, pe cheltuiala proprie şi cu consimţământul pacientului, informaţii privind starea de sănătate a asiguratului, precum şi efectuarea unui examen medical pentru evaluarea stării de sănătate a solicitantului de către un furnizor de servicii medicale desemnat de acesta”. (art243. alin.1)

Poate ca nu inteleg eu bine cum vine chestia asta cu asigurarile private de sanatate, dar nu vreau ca sa ajungem in situatia americanilor tepuiti, care au murit cu zile din cauza companiilor de asigurari. De ce e nevoie de aceste asigurari private? Cine va profita de pe urma lor? De ce nu se mareste contributia la asigurarea de sanatate de stat daca trebuie? Oricum, fiecare pers fizica este libera sa isi plateasca aceasta asigurare, daca doreste, direct la CAS.

Daca vreti sa vedeti ce a facut in USA sistemul de asigurare privat, uitati-va la documentarul SICKO al lui Michael Moore si vedi vedea ce se poate intampla si la noi. Il gasiti si pe youtube, daca tastati sicko.

Ah, si ca o conlcuzie. Eu n-am sa-mi fac voluntar asigurare de sanatate “voluntara”!

Leave a Reply